Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała także do Polski. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten niesamowity trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do posiłków nie jest nazbyt rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do jakich potraw.
Sklep z winami Kraków
Jakie wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najodpowiedniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprzyzwoiciej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić również z winem różowym.
wino w kartonie
Z którym winem serwować dania rybne?
Stara norma powiada, że do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Należałoby jednak nie zapominać, że nie jest to bezwzględna reguła. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najprawidłowiej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi tylko wino czerwone. Cielęcina może być serwowana lub z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.