Wyjątkowa kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród szerokich możliwości, jakie oferuje kuchnia europejska warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, połączeń i duża dawka zdrowia.
Typowe włoskie smaki
Naszym rodakom kuchnia włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie jedzenie
Makarony to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie da się dodać do makaronu. w restauracji Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i rożnorodne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też lasagne, gnocchi, ravioli i liczne desery – takich jak granita czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film